Mire hasznosíthatjuk a térdfal előtti területet?

Bár a tetőtérnek népes rajongótábora van, akadnak, akik mumusként tekintenek rá. Ők tanácstalanul töprengenek azon, hogy mit kezdjenek a ferde tetősíkkal és az alatta lévő alacsony térdfalakkal. Többek között nekik szeretnénk inspirációt adni ezzel a bejegyzéssel. 

 

A térdfal az a fal, ami a ferde tetősík alatt, függőlegesen helyezkedik el, összekötve a tetőt és a födémet. Minél magasabb a térdfal, annál nagyobb az emelet hasznos alapterülete. A tetőválasztás befolyásolja a térdfal meglétét, sátortető esetén például egyáltalán nincs térdfal, hiszen a tető alsó végpontja a födémmel közvetlenül találkozik. Nyeregtető esetén pedig a tető dőlésszöge és a térdfal magassága egymással kölcsönhatásban vannak. Nevét egyébként onnan kapta, hogy többnyire térdmagasságúra építették. Manapság jellemzően 1-1,2 méter magasra tervezik, de akadnak eltérő esetek. Ha a térdfal még részletesebben érdekel, építész szakértőnk korábbi bejegyzésében olvashatsz róla.  

Aggodalomra azonban nincs ok! Komódok, kisebb szekrények is elférhetnek előtte. Jellemzően az íróasztal is kényelmesen elhelyezhető a térdfalnál, amennyiben az legalább 75 cm magas. Ilyen esetben arra kell ügyelni, hogy az asztaltól felállva ne verjük be a fejünket a tető ferde falsíkjába. De ez is elkerülhető, ha tetőablak alá helyezzük el az íróasztalt, hiszen így plusz centimétereket nyerünk a tetőből. Ha dolgozószobát tervezel a tetőtérbe, ez a bejegyzésünk neked szól: Ellenőrzőlista 6 pontban a tetőtéri dolgozó kialakításához  

Ez a falterület ideális lehet a beépítésre is. A beépített szekrényekkel szinte láthatatlan, ám annál hasznosabb tárolási lehetőségre tehetsz szert. A beépített szekrény lehet polcos, de akár akasztós szekciót is tervezhetsz bele. Persze a nagyestélyit nem ide fogod beakasztani, de rövidebb kabátok, blúzok, ingek, blézerek stb. sorakozhatnak itt. 

Hálószoba, gyerekszoba esetén az ágy is kaphat helyet a térdfal mellett. Ez akkor valósítható meg kényelmesen, ha legalább 120 cm magas a térdfal. Ha érdekelnek a tetőtéri hálószoba berendezési elvei, olvasd el belsőépítész szakértünk korábbi cikkét a témában: Hálószoba a tetőtérben - berendezési elvek  

Ha a konyha is a tetőtérben kap helyet, és szeretnéd kihasználni a ferde falsík alatti teret, arra ügyelj, hogy a térdfal legalább 90 cm legyen. Ez ugyanis a konyhabútor standard beépítési magassága. Ha inspirációra van szükséged, ajánljuk ezt a cikket: Inspiráló ötletek a tetőtéri konyha praktikus kialakítására. Ha már konyha, akkor ne maradjon ki az étkező sem! Fusd át 5+1 káprázatos tetőtéri étkező című bejegyzésünket is! 

A térdfal a fürdő és a WC elrendezését is felülírhatja. Tetőtéri fürdőszoba tippjeinkről itt olvashatsz. A WC-vel kapcsolatos tippeket pedig itt gyűjtöttük össze. 

A térdfal nélküli tetőtérnek is lehet előnye. Erről a Terasz és erkélymegoldások a tetőbe című blogposztunkban írtunk. 

 


Ezt a bejegyzést 2022. július 4-én tettük közzé.