Új vagy régi bútor – hol szerezzem be, hol adjam el

A költözés vagy felújítás során sokszor felmerül, hogy a bútorainkat is lecseréljük. Hogyan kezdjünk neki, milyen lehetőségeink vannak – ezeket és hasonló kérdéseket járunk körben ebben a cikkben. Tarts velünk ma is!

 

Mielőtt még a csere mellett döntesz, érdemes átgondolni, hogy biztos ez az út lesz-e a legjobb számodra. Persze, ha például egy régi, fa bútorba beette magát a szú, vagy esetleg balesetveszélyessé/használhatatlanná vált valami, nincs kérdés. De az is elképzelhető, hogy csak némi csiszolás, felújítás által újjá varázsolhatod a régi darabot. Illetve a megunt dizájnon is tudsz valamelyest módosítani fóliázással, tapétázással. 

Ha marad a csere, két teendőd is akad: megszabadulni a régitől és beszerezni az újat. Készíts a régiről szép fotókat, adj meg leírást hozzá és tüntesd fel az árat. Töltsd fel az „apróhirdetést” a közösségi média oldalon található piactérre és az egyéb virtuális piacterekre, hogy mielőbb vevőt találj. 

Ha már ezeken az oldalakon jársz, nézz körbe, hátha más olyan darabtól szeretne megválni, ami pont a te otthonodba illik.  A használt bútoroknál viszont érdemes kérdezni és megtekintésre időpontot egyeztetni, hiszen lehetnek apróbb sérülések, esetleg hiba rajtuk, amit csak a valóságban fogsz észrevenni. 

Sok nő egyik kedvenc - míg a férfiak számára talán rettegett - helye a bútoráruház. Ezeket is érdemes felkeresni és tájékozódni, hogy mi az aktuális trend, milyen innováció van a piacon, milyen praktikus kialakítás létezik. Ezeknek a daraboknak általában az ár/érték aránya a gyengéje. Az áruk magas, viszont a minőség sok esetben silány. Ezért is kell az online megrendelés előtt ezeket is megnézni személyesen, kipróbálni, feltérképezni. Ilyenkor azt is mérlegelni kell, hogy melyik helyiségbe, milyen funkció ellátására szánjuk az adott bútort. 

Azért az a bútoráruház mellett szól, hogy akciós időszakokban már kedvezőbb áron is hozzá lehet jutni a kiszemelt darabhoz – kérdés persze, hogy marad-e belőle vagy lerabolják. De plusz egy érv, ha már ott vagy, érdemes megnézni a leértékelt termékek vásárát, ahol a hibás darabokat állítják ki. Ezek általában rejtett hibák, például egy bútor hátoldalán vagy belsejében lévő apró karcolás, amitől függetlenül az adott darab kifogástalanul használható, viszont jóval olcsóbban hozzájutsz, mint eredeti árú állapotában. Van olyan bútoráruház is, aki a saját termékeit visszavásárolja tőled, ha már csereérettnek gondolod, és ők továbbértékesítik azokat, esélyt adva így egy második életre nekik. 

Azonban vannak olyan helyzetek, egyedi igények, amikor asztalost érdemes felkeresni és vele megterveztetni, leszabatni a bútort. Lehet, hogy ez tűnik elsőre a legdrágább opciónak, de ha jó szakival dolgozol, minőségi alapanyagokból választhatsz és hosszú távra tervezhetsz.  

 


Ezt a bejegyzést 2023. szeptember 1-jén tettük közzé. 

 

A bútorok lecseréléséhez olvasgatnál a lakberendezési stílusokról? Ezeket a korábbi cikkeinket ne hagyd ki!