Milyen trendek alakítják a gyerekszobákat 2025. végéig? 2. rész

A cikk első részében a főbb irányelveket ismerhetted meg. A folytatásban bemutatom a részleteket, és néhány konkrét ötletet, amiből inspirálódhatsz, ha épp felújítanád vagy most alakítod ki a gyerekszobát.

Minták 

Vidám és játékos lesz a végeredmény, ha a mintákat és a színeket is merészen kombináljuk. Népszerűek a geometrikus, az űrhajós és az erdei, azaz növény- és állat motívumokkal díszített szobák, festett tájképek, poszterek vagy kiegészítők. Fontos, hogy a mintákat olyan felületekre tegyük, melyeket könnyen megváltoztathatunk, cserélhetünk, hogy a folyton változó ízlésű gyermekünket ne kényszerítsük bele sok-sok évre egy tematikus szobába! 

Falfestés 

Kisméretű szoba esetében továbbra is szorítkozzunk a fehér színre, illetve, ha ezt nem szeretjük, akkor egy nagyon világos, semleges színárnyalatra, és a kiegészítőkkel vigyük be az élénk színeket a szobába. Nagyobb szobák esetében festhetjük akár a gyermek kedvenc színére is a szobát (sötét szín esetében elegendő mesterséges megvilágítással párosítva) vagy pedig minden falat más színűre, mintájúra. Ne feledkezzünk meg a most divatos boltívekről, illetve a posztertapétákról, mágnes- és krétafalakról sem! Érdekes megoldás még a plafon, mint ötödik fal mintázása is, ami igazán egyedivé tud tenni egy gyerekszobát. 

Formák 

A reneszánsz ihletésű boltíveket már egy ideje látjuk bekúszni a belső terek világába, de ez a trend tovább hódít. Az ívek használhatók a bútortervezésben is, gyerekszobában különösen előnyös, hiszen kevesebb a sérülés lehetősége. De költségük miatt jóval könnyebb megoldani egy-egy kisebb darabbal, kiegészítővel, mint például egy ívelt fejtámla. A boltív kialakításához sem kell falat bontani: megoldhatjuk egyszerűbben, a falra festve.   

gyerekszoba-butorok 

A gyerekszoba bútorai 

A gyerekszoba általában kicsi alapterülete megkívánja a most trendi multifunkcionális bútorok használatát, amelyek a gyerekeik igényeihez alakíthatóak és velük együtt nőhetnek. A bútorok alapanyaga természetes, festésük, felületkezelésük pedig környezetbarát. Formaviláguk szempontjából lehetőség szerint ívesek, az ágyak alatt pedig tárolók helyezhetők el, vagy emeletes ágy esetében az ágy alá gardrób, íróasztal, vendég fekvőhely kerülhet. Fontos trend még a relaxációt és beltéri sportot segítő elemek betervezése is. Érdemes tehát gyermekünk szobájába mászófalat, kötelet, kötéllétrát, függőszéket, nyújtót, hintát és egyéb mozgásra csábító eszközt is betervezni, hogy rossz időben is meg legyen a mozgás lehetősége. 

Olvasósarok 

Az olvasás iránti szeretet magját kisgyermekkorban érdemes elültetni. A könyvek fejlesztik a képzelőerőt, a kreativitást, a fókuszálást, illetve a kognitív- és koncentrációs képességet is. Egy kimondottan vonzó olvasósarokkal akár élethosszig tartó érdeklődést is ki tudunk váltani az online világ térhódítása mellett.  

Textíliák  

A textíliáknál fontos szempont, hogy legyenek természetes anyagból. Textúrájuk lehet erőteljesebb, mintájuk karakteres, illetve rendelkezhetnek rojtokkal, bojtokkal, pomponokkal. 

Világítás 

A gyerekek gyakran félnek a sötétben, ezért vagy éjjeli fényt vagy fluoreszkáló falfestést, falmatricát vagy csillagpontokat imitáló LED-világítást is betervezhetünk a térbe. A gyerekszobák fényforrásairól nem szólnak a trend előrejelzések, de nyugodtan bekerülhetnek ide „felnőttes” lámpák is. Trendi még a kézzel készített világítótest, a neon felirat, a LED-csíkok, a fényfüzér, illetve nagyobb gyermekek esetében a gyertyák és mécsesek. És persze ne felejtkezzünk el a természetes fényről sem, megfelelő méretű homlokzati nyílászárók és tetőablakok vagy egyéb tetőbe illeszthető megoldások formájában. 

sotetites-gyerekszobaban 

Sötétítés 

Bár a nappali, aktív tevékenységekhez szükséges a fény, a délutáni vagy esti alvások alkalmával teljesen ki kell zárni. A nyugodt alváshoz teljes sötétség kell. A tetőablakokhoz több sötétítő megoldás közül választhatunk. A fény kizárására szolgálnak a belülről felszerelhető Fényzáró rolók és Duo fényzáró rolók, amik megrendelhetők a Gyerek Kollekció mintáival. Erről részletesen itt olvashatsz: Milyen fényzárót válasszunk a gyerekszobába? A külső védelem lehetőségeiről pedig itt írtunk korábban: Hogyan készítsük fel tetőablakainkat a nyári kánikulára? 

 

Hujber-Nagy Aletta további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen a webcímen éred el:      

www.hnadesign.hu 

 


Ezt a bejegyzést 2024. június 2-án publikáltuk. 

 

Kapcsolódó bejegyzések a blogon: