Milyen kedvezmények igényelhetők új otthonunkhoz?

Idén még van lehetőségük a családi fészekrakóknak bizonyos támogatásokat igénybe venni. Nem könnyű a lehetőségek, kedvezmények és feltételek útvesztőiben kiigazodni, illetve a határidők is folyamatosan járnak le. Következő cikkünkben ezért most azokat gyűjtöttük össze, amikkel még érdemes tervezni.

CSOK - Családi Otthonteremtési kedvezmény 

Továbbra is igényelhető a családokat támogató lakásvásárlási kedvezmény. Meglévő vagy tervezett gyermekek után igényelhető. A vállalt vagy meglévő gyermekek számától függ a kedvezmény összege, új vagy használt lakás, ház vételére fordítható. Jó hír, hogy az anyagi támogatás mellett, illetékmentesség is jár az ingatlanra. Többgenerációs otthonok esetében pedig tetőtér-beépítésre is igényelhető. A CSOK-ról már rengeteget írtunk. Ezeket a cikkeket böngészd át a témában! 

Falusi CSOK 

Bár elméletileg ez a kedvezmény 2022 nyarán lejárt volna, az év végéig, december 31-ig meghosszabbították. Ennek fényében a CSOK-ra jogosult települések listája kibővült az ötezer fő alatti lakosszámmal rendelkező magyarországi kistelepülésekre is. A falusi CSOK részleteivel kapcsolatban ezt a két bejegyzésünket olvasd el feltétlenül! 

CSOK-kölcsön 

Azok a CSOK-ra jogosult párok, akik minimum két gyermeket vállalnak, extra hitelt vehetnek fel, fix 3%-os kamatozással. Két gyermek esetén 10 millió Ft, három gyermek esetén 15 millió Ft kölcsön vehető igénybe. A kölcsön részleteiről alábbi cikkünkben írtunk. 

Babaváró hitel 

Azok a fiatal párok, akik még családalapítás előtt állnak, babaváró hitelt igényelhetnek. A hitel összege maximum 10 millió Ft lehet, és a magzat 12. hetét betöltve válik kamatmentessé. A hitel szabadfelhasználású, így nem csak az ingatlan vételárára fordítható, ahogyan a CSOK. A tervek szerint 2022. december 31-ig élhetünk ezzel a hitellel. A babaváró kölcsön CSOK-kal is kombinálható. Olvasd el alábbi cikkünket a kölcsön feltételeiről és részleteiről!  

Otthonfelújítási támogatás 

Olyan otthonok felújítására igényelhető a felújítási összeg fele, de maximum 3 millió Ft, ahol a gyerek, gyerekek életvitel-szerűen élnek. A támogatást a számlák benyújtása után térítik vissza, és konkrétan meg vannak határozva, hogy milyen munkálatokra lehet igényelni. Ezekről alábbi cikkeinkben tudsz tájékozódni.  

Otthonfelújítási kölcsön 

Mivel az otthonfelújítási támogatás során csak utólag, a számlák benyújtását és elbírálását követően kaphatjuk vissza az összeget, saját zsebből kell a munkálatokat finanszírozni. Azok, akik ezt nem tudják vállalni, kedvezményes kölcsönt vehetnek fel rá. Kattints alábbi cikkünkre, ha közelebbről is szemügyre vennéd ezt a konstrukciót!  

Illetékkedvezmények 

A mai lakásárak mellett az illeték is komoly összegre rúg. Több cikkünkben is foglalkoztunk már azzal, hogy kik és milyen mértékű illetékkedvezményekkel élhetnek. Érdemes ebben a témában is a mélyére ásni a lehetőségeknek, mert akár milliókat is spórolhatsz vele!  

ÁFA-kedvezmények 

Az általános forgalmi adó terhe alól is mentesülhetünk részben vagy egészben. Ezek sok mindentől függnek és az ingatlan típusa is tényező a kedvezménynél. Ha ti is új építésű ingatlan vásároltok, akkor érdemes elolvasnod ezeket a cikkeinket:  


Ezt a bejegyzést 2022. augusztus 2-án tettük közzé.